Eidfjord Kommune

Utstillingsopning "MENDING"

Velkomen til opning av utstillinga "MENDING" av Pernille Rosfjord. 
Opningstale ved ordførar Anders Vatle og musikalsk innslag ved Alexander Aga Røynstrand.
 

Dato
24. juni 2021
Tid
18:00 - 19:30
Stad
Galleri N.Bergslien

MENDING

Det er en tid for alt.
Nå er det en tid for reparering.

Jeg ser isbreer som smelter, snø som uteblir og dyr som spiser og setter seg fast i plast. Dyr blir satt tett i tett, i trange bur. Stresset og redde, skapes det nye virus. Vi må gjøre noe. Noe må endres. Vi må gå i oss selv.

Jeg ser mennesker som lider under pandemien. Ungdommer som jobber med ”dugnad” dag og natt, og holder en meter avstand til alt og alle. De må repareres.

Det er en tidkrevende metode jeg har valgt i skulpturen ”Mending”. Jeg går lange turer hver dag, langs med sjøen og plukker plast og velger ut kannene jeg
finner. Kannene jeg bruker i skulpturen, har jeg samlet i to år ca, også sammen med Guerrilla Plastic Movement som jeg er medlem av, og de gir kanner de finner til meg. Kannene har folk ofte brukt til å holde på plass presenninger på båter i vinteropplag. Men de er for dårlig festet og havner i sjøen og på strender.

Kannene må vaskes og merkelappene må av. Deler beregnes og kappes ut. Hull bores, og så syr jeg delene sammen, sting for sting, lapp for lapp, med fiskesnøre.

Det er som om jeg mediterer mens jeg jobber. Jeg opplever tilstedeværelse og ro. Jeg reparerer og blir samtidig selv reparert.

Det er en selvmotsigende operasjon det jeg holder på med også. Jeg ødelegger kanner, borer hull i dem og syr de så sammen igjen. Det speiler håpløsheten, og galskapen, i det vi holder på med.

Men jeg tror det er håp. Vi kan samarbeide. Kloden, menneskene og dyrene.
Vi må begynne å ta hensyn til hverandre.
Vi må begynne å se.

Jorda er en helhet.

Kunstnerskap:

Jeg har utdannelse fra Kunst og Håndverksskolen i Oslo, med hovedfag ved Institutt for Farge i 1995. Innimellom studiene på SHKS, vekslet jeg på å studerte også i England, da jeg kom inn på University West of England Bristol, samtidig, i Fine Art, Sculpture. Der tok jeg ba(hons) Degree i 1992-94.

Hovedfaget mitt hadde temaet ”Flater i rom”, med hovedvekt på skulptur. Jeg har siden da jobbet jevnt og trutt videre med dette. Jeg har en fasinasjon av forenkling av form, med bruk av matematikk, flater, tegning i rom, og bruk av grunnformer i arbeidet mitt, hvor spill med lys og skygge effekter blir viktige elementer.

Jeg har stilt ut diverse steder som: Østlandsutstillingen, Mandal Kunstforening, BOA, Norsk Skulpturbiennale, Oslo Prosjektrom, Asker Kunstforening og Novemberutstillingen i Drammen diverse ganger, og mange andre steder. I år fikk jeg Eidfjord kommunes kunstnerstipend, med utstillingsplass i Galleri N. Bergslien sommeren 2021 med opphold i kunstnerboligen 2020/21 og opphold i leilighet i Berlin 2021.

Jeg er medlem av NBK, BOA, LNM, NBF, ABK, og GPM.
Jeg er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Asker Kommune og Utenriks Departementet.

Pernille Rosfjord.

Smittevern

Ikkje møt dersom du er sjuk eller har symptom, hald minst 1 meter avstand og hugs god smittevernhygiene. Det vert ført oppmøtelister for eventuell smittesporing. 

Arrangør

Eidfjord kommune

Kontakt

Kulturkoordinator, Bergljot Maria veivåg Hauso