Kosthald og ernæring

God og riktig mat gjennom heile livet er grunnleggande for vekst, utvikling, helse og livskvalitet.

Variert kosthald

Helsedirektoratet tilrår den generelle befolkninga eit variert kosthald med mykje mat frå planteriket, grønsaker, frukt, bær, grovt brød, fullkornsprodukt, fisk, sjømat, bønner, linser, mjølk og meieriprodukt med mindre feitt, og vatn. Det er tilrådd å eta minst mogleg omarbeida kjøtt, godteri, snacks og søte bakevarer. Nøkkelhullsmerket skal gjera det enklare å ta sunnare val. 

Du finn råda til Helsedirektoratet på denne lenka.   
 

Samarbeid

Kvam, Voss, Vaksdal, Ulvik og Eidfjord kommune samarbeider interkommunalt og har tilsett to klinisk ernæringsfysiologar. Dei jobbar i hovudsak for å styrka det systematiske ernæringsarbeidet og den ernæringsfaglege kompetansen i kommunane.Dei jobbar òg med ulike interkommunale prosjekt.

Kostsirkel - Klikk for stort bilete Helsedirektoratet


  

Lenker til relevante ressursar

Helsedirektoratet sine kostråd (generelle og for ulike grupper) 
Kostverktøyet – støtte til endring i levevanar 

Lenker til relevante brosjyrar

Helsedirektoratet sine kostråd
Mat og måltid for spedbarn 
Oppskriftshefte til barnehagen 
Matpakke
Kostråd til deg som et for lite
Kostråd ved kreft

Lenker til relevante plakatar 

Helsedirektoratet sine kostråd
Mat og måltid i barnehagen
Mat og måltid i barneskulen
Mat og måltid i ungdomsskulen
Mat og måltid i vidaregåande skule

Lenker til relevante filmar

Meir energi og protein i maten 
Endre konsistens på maten
Ernæringsprodukt frå apotek
Webinarserie om spesialkost

Kontakt

Eli Skeie
Klinisk ernæringsfysiolog
E-post
Mobil 48 86 67 27
Linn Øyri
Klinisk ernæringsfysiolog
E-post
Mobil 98 90 47 08