Kosthald og ernæringGod og riktig mat gjennom heile livet er grunnleggande for vekst, utvikling, helse og livskvalitet. Publisert 27.08.2024 14.49 Sist endra 02.12.2025 11.47 Variert kosthaldHelsedirektoratet tilrår den generelle befolkninga eit variert kosthald med mykje mat frå planteriket, grønsaker, frukt, bær, grovt brød, fullkornsprodukt, fisk, sjømat, bønner, linser, mjølk og meieriprodukt med mindre feitt, og vatn. Det er tilrådd å eta minst mogleg omarbeida kjøtt, godteri, snacks og søte bakevarer. Nøkkelhullsmerket skal gjera det enklare å ta sunnare val. Du finn råda til Helsedirektoratet på denne lenka. SamarbeidKvam, Voss, Vaksdal, Ulvik og Eidfjord kommune samarbeider interkommunalt og har tilsett to klinisk ernæringsfysiologar. Dei jobbar i hovudsak for å styrka det systematiske ernæringsarbeidet og den ernæringsfaglege kompetansen i kommunane.Dei jobbar òg med ulike interkommunale prosjekt. Helsedirektoratet Nyttige linkar kosthaldRessursarHelsedirektoratet sine kostråd (generelle og for ulike grupper) Kostverktøyet – støtte til endring i levevanar BrosjyrarHelsedirektoratet sine kostrådMat og måltid for spedbarn Oppskriftshefte til barnehagen MatpakkeKostråd til deg som et for liteKostråd ved kreftPlakatarHelsedirektoratet sine kostrådMat og måltid i barnehagenMat og måltid i barneskulenMat og måltid i ungdomsskulenMat og måltid i vidaregåande skuleFilmarMeir energi og protein i maten Endre konsistens på matenErnæringsprodukt frå apotekWebinarserie om spesialkostMat, kropp og sjølvkjensleBarsel og psykologspesialistBarsel klinisk ernæringfysiologForeldre psykologspesialistForeldre klinisk ernæringsfysiolog